Във връзка с регистрирания случай на заразен мъж с индийския варианта на COVID-19 здравните власти дадоха повече подробности.

На 1 април той е контактувал със заразено с COVID-19 лице от Северна Ирландия, което е напуснало България. При проявата на първите симптоми мъжът се е изолирал и няма информация да е контактувал с други лица.

На 5 април младият мъж се изследва за COVID-19, като пробата е взета в болницата в Плевен. Веднага след излизането на положителен резултат за коронавирусна инфекция е поставен под домашна изолация, като е имал леки симптоми.

Заболяването при него е протекло без усложнения. По данни от извършеното епидемиологично проучване той е с поставена на 24 февруари първа доза от ваксината на „АстраЗенека“.

На 21 април УМБАЛ "Д-р Георги Странски" изпраща 20 случайно подбрани проби за секвениране в НЦЗПБ. Сред пробите е и тази на мъжа. Тя е секвенирана на 5 май, като данните веднага са депозирани в международната генна банка GISAID. До 16 юни не е установено, че при тази проба се касае за „Делта“ вариант. Повторен анализ установява, че става въпрос именно за индийския вариант на коронавируса.

Междувременно младият мъж, който е на възраст между 20 и 30 г., е шокиран, че попада в статистиката след два месеца и половина. Той е възпитаник на Медицинския университет в Плевен, но иска да остане анонимен. Студентите приемат новината спокойно, защото повечето са имунизирани. От ВУЗ-а са категорични, че опасност няма.

Според служебния здравен министър Стойчо Кацаров засега не се налагат допълнителни противоепидемични мерки.

„Няма причина за паника. В много европейски страни са изолирали, но това е предупреждение, че ако подценяваме вируса и се колебаем дали да се ваксинираме, вълна от инфекция би могла да настъпи“, заяви Кацаров.

Експертите от Центъра по заразни и паразитни болести успокояват, че вариантът не води до по-тежко протичане и не е по-смъртоносен. Ваксините и изградения след преболедуване имунитет също са ефективни срещу делта варианта.