Как е възможно хотелски комплекс - общински имот в центъра на град Червен бряг, оценен на 1,2 млн. лева, да бъде приватизиран, но в касата на общината да не постъпи нищо? За съмнителните договори сигнализираха общински съветници от 30-хилядната община.

Ще бъде ли ощетена общината, ще реши утре Общинският съвет. Според някои общински съветници схемата е престъпна, защото от тази приватизация в касата на общината ще влязат нула лева.

Преди година общинското дружество „Обществено хранене” на Червен бряг дава под наем имота - 9-етажен хотел, огромен ресторант, закусвалня, дискотека, магазини, на две частни фирми.

„Според инвестиционния план те трябва да правят доста неща, които ги няма. Данъчната оценка е близо 1,2 млн. лева, а в един момент се прави анализ, който оценява това на 350 хиляди лева”, каза Христо Гешов, координатор на партия "Воля" и бивш ПР на общината.

Ако договорът се прекрати, общинското дружество трябва да върне инвестициите и да плати неустойките.

В договора има инвестиционен план в размер на 200 хиляди лева. При прекратяване на договора наемодателят дължи 110 хиляди лева неустойки, обясни Мирослав Макавеев, независим общински съветник. 

Така се оказва, че общинското дружество дължи на частните фирми 310 хиляди лева.

"Като се съберат неустойките, ще го купи наемателят срещу задълженията и реално общината няма да получи нищо", допълни Макавеев.

Общинските съветници се съмняват, че реално имотът в центъра на града ще бъде придобит от техен колега - Марио Рангелов от ДПС. Неговото име фигурира като вносител на месечния наем за имота на вносната бележка.

Рангелов не отговаря на телефона си, а майка му обясни, че не е у тях.

Председателят на Общинския съвет инж. Ивайло Иванов призовава противниците на сделката да внесат документите, които притежават, в прокуратурата. В момента хотелът и ресторантът са натрупали 150 хиляди лева загуби.

„Едно от условията ще бъде договорите да се прекратят по взаимно съгласие без никакви задължения. Това са неизгодни договори, които са сключени”, каза Иванов.

И двете фирми наемателки от Плевен и Ловеч не са посочили телефон на договорите за наем. Така не стана ясно дали ще се откажат ли доброволно от неустойките и дали ще участват в приватизацията.

Общински съветници заплашват, че ако утре Общинският съвет вземе решение да приватизира по този начин комплекса, ще внесат документите и договорите, които притежават, в прокуратурата.