Малките и средните предприятия у нас имат шанс да получат 735 млн. лв. до края на годината. Това обяви в предаването "Лице в лице" по bTV, служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. 

Как едно предприятие у нас внедрява иновации благодарение на средства от Европейския съюз?

“Тази индустриална електроника, която произвеждаме, е основно в железопътен транспорт, химическа индустрия, напоследък развиваме производството на медицинска апаратура, което изисква много високо качество”, разказа Сергей Шардин, управител на предприятие за индустриална електроника. 

Той казва, че отново би кандидатствал за средства от Брюксел, за да развива бизнеса си.

За малки и средни фирми като тази по Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени около 600 млн. лв.  

В това високотехнологично предприятие край София работят 80 души, а само за внедряване на иновации то е получило от Брюксел над 500 хил. лв.

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев заяви пред bTV, че всичките средства от европрограмите ще бъдат усвоени от най-уязвимите сегменти на икономиката.

“До края на годината ще имаме 600 млн. лв. само от плана, четири процедури ще бъдат отворени. Първата вече е отворена, това е много важно да споделя и хората да бъдат спокойни, че се работи усърдно тези пари да бъдат усвоени”, каза Пулев. 

Право да се сдобият с финансови грантове имат компании от преработващата промишленост, ВиК услугите, творческите индустрии, научните изследвания. Процедурите за кандидатстване са отворени онлайн до 21 септември.