Д-р Мони Турналиев е алерголог и педиатър от Смолян и в момента е в дома си под 28-дневна карантина, след като се пребори с болестта. Той разказа, че е бил в реанимацията 7 дни за лечение, в момента се чувства добре и се възстановява. Д-р Турналиев допълни, че при него нещата са тръгнали атипично.

„Вероятно съм от тези 10%, които имат стомашно-чревни оплаквания. Аз започнах с много силен световъртеж, силна отпадналост, на втория-третия ден имах стомашно-чревни оплаквания, които продължиха, температурата се появи доста по-късно", обясни докторът. 

Той допълни, че е започнал лечение в дома, като е проследява и кръвните показатели, които са се раздвижили малко.

"В един момент вече започнах да се съмнявам да не би, тъй като нямах нито кашлица, нито хрема, никакви респираторни симптоми, но все пак след няколко дни започнах да се съмнявам, че може да става въпрос за COVID-19.

Направих си два теста бързи. Като бързият тест беше отрицателен, на другия ден се позитивира от PCR-а, леко влошаване на общото състояние още. И това наложи хоспитализация в болницата, която мина успешно. Колегите в болницата са доста добре подготвени, доста добре оборудвани вече и с опита, който имат, се справят доста добре“.

Във връзка с нарастващия брой на заразени медици с коронавирус, докторът коментира, че ако се увеличи много бройката на заразените лекари и сестри, има голям риск да няма кой да лекува пациентите.

Фактът, че много рано се взеха твърди мерки се оказа правилен ход, смята д-р Турналиев.

Беше излишно участието на директорите на болници с това внушение, че ще избират кой да откачат и кой не от апарата. Лекарите трябва да внушават доверие и оптимизъм  пациента, каза още той. 

По думите му преценката за отпускане на мерките трябва да бъде дадена от експертите. На Витоша не хвърчат вируси, малко може да се отпуснат мерките, когато си в планината и спазваш разстоянието, не е страшно, смята д-р Турналиев.