Фондацията на Джейми Оливър „Фууд Революшън” вече има представител и у нас – „Хранителна революция България". Един от нейните посланици е нутрициониста Маги Пашова.

Известният готвач Джейми Оливър създаде фондацията с основна цел да промени храненето на децата в градините и училищата, където те прекарват по-голяма част от ежедневието си.

41 млн. деца в света до 5-годишна възраст страдат от затлъстяване заради прекомерната консумация на захар и прости въглехидрати, обяви Пашова в предаването „Тази събота”. Простите въглехидрати да бъдат заменени с повече плодове, зеленчуци, зърнени храни, уточни Маги Пашова.

Мисията на „Хранителна революция България" ще е именно популяризиране на здравословното хранене на децата и вредите от затлъстяването при най-малките.

Наднорменото тегло в следствие на завишена консумация на захар води до затлъстяване, което може да отключи захарен диабет и висок холестерол, които пък води до сърдечни заболявания. Това припомни диетологът д-р Мирослава Досева. Тя напомни също, че е много важна и двигателната активност при децата.

Според Мария Минчева, шеф на отдел „Образование” в Столичната община, през последните години е осигурено здравословно хранене в детските градини. За съжаление обаче по детските площадки и паркове масово виждам да се предлага на децата чипс, каза Минчева.

Вижте целия разговор във видеото: