Грипът може да варира от лек до тежък и си прилича с настинката, предупреждават лекарите. Как да различим симптомите им?

За настинката е характерно нарушено дишане през носа, кашлица и дращене в гърлото. Може да се появи в редки случаи температура и главоболие. Обикновено няма усложнения и симптомите отшумяват за няколко дни.

Грипът обаче е заразен още преди симптомите. При сезонния грип е характерна внезапна поява на висока температура над 38 градуса, кашлица, болки в гърлото и тялото, главоболие, липса на апетит.

Най-честото усложнение при грипа е пневмонията, а основно при децата може да се развие и ушна инфекция. Симптомите продължават повече от седмица.

Междувременно, расте броят на областите, които са пред обявяване на грипна епидемия. Ямбол днес се доближи по показатели към епидемична ситуация. Във Варна заболеваемостта също е висока, но за момента няма да обявяват епидемия. Ръст на вируса има и в Пазарджик, Ловеч, Габрово и Добрич. Бургас и Шумен вече обявиха грипна епидемия.

Вирусът вече пълни болниците, а пред лекарските кабинети има опашки. Лекарите съветват да приемаме повече течности и витамини, както и да избягваме събирането с много хора. Те напомнят, че маските са превенция и още - да не се прибягва към самолечение, а да се търси лекар, като задължително при симптоми се прави тест, защото при грип в първите 48 часа има противовирусни препарати, които действат в началото на заболяването.

Въпреки че само в две области е обявена епидемия, опашки се извиха пред кабинетите на лекарите. Уязвими за тежко протичане и усложнения са най-вече възрастните хора с хронични заболявания.

„В София продължава да има скарлатина, варицела, грип А и Б и единични случаи на коронавирус“, заяви д-р Боряна Зафиркова, лекар в ДКЦ-25.

„При грипа началото е изключително остро с много висока температура, над 38,5. Пациентите са в изключително тежко състояние, 24 часа те не могат да станат от леглото“, обясни общопрактикуващият лекар Мариана Иванова.


Във Втора Многопрофилна болница в София 11 от 29 са свободните легла за възрастни в пулмологичното отделение, основно са с пневмонии. 

„Само днес са минали над 25-30 пациента, приети са шестима, основното идват с респираторно заболяване на горни дихателни пътища“, каза д-р Бруск Халил, началник на пулмологичното отделение във Втора МБАЛ-София.

Без грипна ваканция във Варна, решиха здравните власти. Въпреки това пред поликлиниките се извиха опашки. В болниците в морския град заетите легла от болни от грип и други респираторни заболявания са над 30%. Пикът на вълната се очаква в края на месеца.