Син хоризонт, златен пясък и усмивки – едни от най-често споделяните фотоси в социалните мрежи през лятото. За тези, които остават в офиса, като Христо Атанасов, снимките са вид провокация.

„Май цяло лято ще се работи. Гледам другите ми приятели са на море вече и си почиват и ми става гадно, имам много работа и няма как”, казва Христо.

Според психолозите чуждите летните преживявания могат да създадат у нас чувство на потиснатост, неудовлетвореност и дори гняв – мисловни капани, които ни карат да преувеличаваме истината.

„По този начин хората намират доказателства: „Ето – аз съм прав, аз съм единственият, който седи тук, в офиса, а всички други обикалят”. Да, ама не – не е точно така”, казва психологът Кристиян Денчев.

Решението – за да не изпаднем в лятна депресия, трябва да си поставим голяма цел. Така ще се чувстваме по-мотивирани и именно това може да се окаже успешна стратегия да преборим лятната депресия.

В същото време не бива да забравяме за възможностите през лятото в града, като разходка в парка или среща с любими хора.