Противовирусните средства не действат на грипа. Няма реално ефективни противовирусни средства, те потискат имунната система. Това каза в предаването „Лице в лице” хомеопатът д-р Атанас Михайлов.

По думите му до антибиотик трябва да се прибягва, само ако има доказана бактериална инфекция и нейната чувствителност.

По думите на д-р Атанас Михайлов свалянето на температурата е неразумно, тъй като тя има имуностимулиращ ефект.

При 38,5 градуса се активира фагоцитозата, образуват се 20 пъти повече фагоцити – това са големи клетки, които прочистват тялото от бактерии и други външни неща, които смущават имунната система. Високата температура е лечебна.

Ако искаме да я сваляме, при 39 – 40 градуса, на първо място са физическите методи на понижаване на температурата – водни процедури, ако е дете да се увие с чаршаф натопен със студена вода или във вана с температура 37 – 38 градуса и постепенно охлаждане със студена вода. И възрастните могат да приложат метода с ваната.

Сред природните средства, които помагат за сваляне на температурата е подправката сминдух, която е съставка на шарената сол, каза д-р Атанас Михайлов и обясни, че тя стимулира изпотяването и има противовъзпалително действие. Чаена лъжица сминдух в 200 гр. вода се кипва за 5 минути и през 15 минути се приема по супена лъжица, обясни докторът.

Липовият и бъзов цвят също подкрепят потенето, допълни той:

"Хубаво е да се пият няколко чаши една след друга по супена лъжица от едната и другата билка – липов и бъзов цвят, се запарват за десетина минути, после чаят се прецежда, може да се подслади с мед, лимонов сок".

Д-р Михайлов препоръча също съдържащите салицин билки, като противовъзпалителен и противотемпературен медикамент.

Салицинът  се трансформира в салицилова киселина на ниво черен дроб. Съдържа се в кората от върба и в малиновите листа, предшественик е на салициловата киселина, съединение, което се трансформира на местата с възпаление.

По думите му билката не дразни стомаха, защото се превръща в активна субстанция, където трябва.

Кората от върба не трябва да се вари, прави се запарка 30 минути на една - две супени лъжици от билката, с много хубав противоболков, противовъзпалителен и противотемпературен ефект.

Какво още каза д-р Михайлов, вижте във видеото: