Поглед към цената на труда у нас. Малки общини с големи работодатели и около областните центрове - в топ 10 на местата с най-високи заплати. Това показва проучване на Института за пазарна икономика.

Най-високо средно месечно възнаграждение взимат в община Челопеч - 2628 лева бруто.

На второ място се нарежда Козлодуй, където средният месечен доход е над 2 300 лв., следван от Пирдоп и Раднево с малко над 1 900 лева.

Снимка: bTV

Столична община е на пета позиция, а в топ 10 на общините с най-високи заплати са още Гълъбово, Девня, Елин Пелин, Панагюрище и Божурище, където средното възнаграждение е между 1500-1800 лева.

Данните са от Института за пазарна икономика обхващат периода от 2015 г. до 2020 г.

“Водещи са малки общини с много силна индустрия или енергетика, тъй като в по-големите градове е доста по-трудно фокусирането на силни предприятия, които да доминират местната икономика. Докато в малките общини обикновено има един голям работодател, който ако има производство, успява да дава и големи заплати, като осигурява цялата заетост в общината", обясни Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Той добави, че на дъното на класацията са редица малки общини, предимно в Северозападна България, където средните заплати гравитират между около 800-900 лева месечно.