Огромни опашки се извиха пред пунктовете със „зелени коридори“ за ваксинация срещу COVID-19 в страната през последните. От този понеделник в имунизационната кампания се включват и личните лекари, и имунизационни екипи.

Имунизации срещу COVID-19 ще се правят в 352 пункта в цялата страна. Това става ясно от допълнение към заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов, с която нарежда разкриването на временни ваксинационни кабинети във всички регионални здравни инспекции и областните болници.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-много временни ваксинационни пунктове се разкриват в София – имунизации срещу COVID-19 ще се правят в 44 лечебни заведения. Кабинети се разкриват в общинските болници, частни структури и ДКЦ-та.

След успеха на „зелените коридори“ през уикенда, от спешната болница „Пирогов“ обясниха, че ще продължат с практиката. През седмицата всеки желаещ да се защити срещу коронавирусна инфекция може да го направи между 13 и 17:30 ч., а събота и неделя – целодневно.

От Военномедицинска академия обявиха, че от днес е разкрита втора зала, в която се осъществява имунизацията срещу COVID-19 за всички граждани, които желаят да се ваксинират с препарата на „АстраЗенека”. Създадена е организация, която позволява да бъдат ваксинирани по 20 души едновременно.

Ваксини срещу коронавирус се поставят и в Александровска болница, а в двора на УМБАЛ "Свети Иван Рилски" работи денонощен кабинет за имунизации.

Ваксинации срещу COVID-19 се поставят и в поликлиниките - 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 13 ДЦК, 24 ДЦК и 25 ДКЦ, където са разкрити кабинети за ваксинация след заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова, съобщават от пресцентъра на Столична община.

Желаещите трябва да носят лична карта. На място ще им бъде извършен преглед преди поставяне на имунизацията. При възможност хората могат да носят документи от епикризи за придружаващи заболявания, препоръчват от СО.

В Пловдив пет общински лечебни заведения осигуряват от този понеделник „зелен коридор” за желаещите да се ваксинират, съобщи директорът на дирекция „Здравеопазване” към Община Пловдив д-р Калин Калинов. Това са ДКЦ 1 на пл. „Понеделник пазара”№ 5, ДКЦ 2 на бул. ”Шести септември” № 110, МБАЛ „Свети Мина” на ул.”Иван Вазов”№ 59, МБАЛ ”Свети Пантелеймон” на бул.”Никола Вапцаров” № 59 и ДКЦ 5 в ж.к.”Тракия” ул.”Съединение” №42). „Зелените коридори” са от 10.00 до 15.00 часа, но управителите на лечебните заведения поеха ангажимент, че при необходимост работното време ще бъде удължено, ако има чакащи хора“,

Вижте всички места по градове, където се разкриват пунктове за ваксинация срещу коронавирус: