Къде и как се раждат звездите? Отговорът на този въпрос търси млада жена учен, която участва в единствената група по звездообразуване у нас.

Тя е на 29 и вече е докторант в катедра „Астрономия” към Софийския университет. От 3 години работи върху проект, който изследва образуването на звездите.

Любов още от малка знаела, че астрофизиката ще е пътят, по който ще поеме. 

„Тази детска мечта не успя да отстъпи място. Любовта ми към Космоса, към неизвестното, към необятното, да може да се даде поне частица от отговорите, които са ни интересували от най-дълбока древност!“, разказва Любов Маринкова, докторант в катедра „Астрономия” към Физическия факултет на СУ.

Избира да специализира в сферата на звездообразуването:

„Това, с което се занимаваме, е да изследваме родилните места на звездите. Именно пренаталния етап – как и къде се раждат звездите, какво довежда до тяхното формиране. Тези места са много студени, много тъмни и трудно се наблюдават астрономически. Те са на минус 253 градуса по Целзий“, обясни Любов.

В началото на декември Любов стана носител на Националната стипендия „За жените в науката” с проекта си, насочен към въпроса – къде и как се раждат звездите.

Любов има две определния за звездата.
Като учен я описва така: „Звездата е гореща топка плазма. 90% от нея е изградена от водород и хелий. Има ядрени реакции в ядрото, които протичат и които я карат да свети“.

А през очите на жена учен звездите са: „Едни светлинки в небето, едни светлинки надежда, които просто отварят света, отварят душата ти към нещо очакващо. Надеждата!

А надеждата на Любов е един ден да преподава в университета и да продължи да говори за звездите с любов. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!