България няма да използва Европейския механизъм за гражданска защита за допълнителни ресурси и специалисти в битката с коронавируса, тъй като не се налага и четвъртата COVID вълна у нас е пречупена. Това е съобщил здравният министър доц. Стойчо Кацаров на ресорния еврокомисар Стела Кириакиду.

„Броят на болните в болниците намалява, броят на починалите намалява – той има отстояние 10-15 дни от пиковите стойности. Ако спазваме тези мерки, които са работещи – със зеления сертификат и повечето тестове, би трябвало да очакваме подобряване на епидемичната ситуация“, каза пред журналисти Кацаров.

Той посочи, че на МОН са предоставени 900 000 щадящи теста, от които 50-60 000 са използвани досега, а в момента тече процедура за доставяне на още 1 млн. теста в рамките на следващата седмица. „Това са достатъчно щадящи тестове, за да могат повечето ученици да се върнат на училище“, каза Кацаров, като допълни, че е говорил с колегата си от МОН проф. Николай Денков за това дали не е по-правилно най-големите ученици (над VIII клас) да се тестват с тестове за възрастни, още повече при положение, че могат и да се ваксинират.

По отношение на имунизацията Кацаров обяви, че е подписал заповед, след която вече няма да се изисква информирано съгласие при поставяне на ваксина срещу коронавируса. Това е станало след разговори с директора на Европейския център за контрол на заразните болести Андреа Амон, която е изказала становище, че няма медицински основания за практиката, която у нас е била въведена със заповед на проф. Костадин Ангелов през миналата година.

От вторник ще заработи открита линия, на която лекари и специалисти от МУ-София ще отговарят на медицинските въпроси на граждани по линия на ваксините – например дали да се ваксинират, ако страдат от определено заболяване.

Освен това, сертификат ще получават всички повторно преболедували, при които има 90 дни между две регистрирани инфекции.

Герджиков казал неистини на дебата

Доц. Стойчо Кацаров коментира вчерашния дебат между двамата кандидат-президенти. „Огорчих се малко от казаното от проф. Анастас Герджиков, тъй като не отговаря на истината“, отбеляза здравният министър.

Той посочи две неверни твърдения на подкрепения от ГЕРБ кандидат. „Каза, че лекарите в лечебните заведения не са получавали пари – до стотинка са изплатени средствата за лечебните заведения. Следващата седмица вероятно МС ще гласува допълните средства за първа линия“, заяви Кацаров.

Той опроверга и казаното от Герджиков за липса на лекарства: „Издадох заповед още на 1 септември за забрана на износа на лекарства, използвани за лечение на коронавирус. Използвахме това време, за да се запаси системата с тези лекарства“.