Правителството ще заседава извънредно днес – 7 декември, за да разгледа проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

В интервю за предаването „Лице в лице” на bTV премиерът Бойко Борисов обяви, че независим прокурор ще може да разследва главния. По думите му мярката е включена в препоръки на Венецианската комисия. Правителството ще приеме всички препоръки на Венецианската комисия, за да докаже на всички критици, че упреците за липса на върховенство на закона са неоснователни, заяви премиерът.

Венецианската комисия към Съвета на Европа прие вчера становището си по предложените промени в българското законодателство, свързани с възможността за разследване на главния прокурор.

Комисията приветства усилията на нашата страна да реши този въпрос и поздравява българските власти за решимостта и откритостта в търсенето на изход с всички заинтересувани страни, се посочва в съобщение на институцията, цитирано от БТА. Изразено е обаче съмнение, че с предвидените промени ще бъде постигната преследваната цел заради влиянието на главния прокурор над разследващите и във Висшия съдебен съвет.

Допълва се, че според законопроекта решението за започване на разследване срещу главния прокурор ще се основава на данни, събрани от негови подчинени. Венецианската комисия предлага няколко възможни изхода, сред които задължаване на главния прокурор да се въздържа от намеса в разследванията срещу него; предвиждане на възможност и съдийската колегия във ВСС да предложи отстраняването на главния прокурор; поверяване на разследването на някакъв вид независим прокурор.

Пълното съдържание на становището ще бъде представено на 9 декември.