България, която има силно проруско лоби в правителството си, има нужда от повече време, за да вземе решение дали да последва партньорите си от НАТО и ЕС и да експулсира руски дипломати заради атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал – така Ройтерс обобщава свое интервю с вицепремиера Томислав Дончев.

„Предвид че правителството ни е коалиционно… не съм убеден, че подобно решение може да бъде взето толкова бързо и лесно”, цитира Ройтерс думите на Дончев.

От правителствената пресслужба обаче реагираха и заявиха, че вицепремиерът „не е правил изказвания и оценки относно ориентацията на правителството по отношение на която и да е от страните в случая „Скрипал”.

„Посланията за обвързаност на правителството с други държави са интерпретация на медията и не следва да бъдат обвързани с официалната позиция на кабинета, изказана след днешното заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет”, пише още в позицията на кабинета.

От пресслужбата разпространиха думите на Дончев, заедно със звуков файл от интервюто, което е взето вчера, на 29 март.

„Просто казано, предвид факта, че правителството ни е коалиционно, в него присъстват различни партии, не съм убеден, че едно подобно решение може да бъде взето толкова лесно и толкова бързо. Политическата ситуацията в България е такава, че подобни решения трябва да се вземат с консенсус. И аз не говоря само за правителството, аз говоря и за други институции – Народно събрание, включително и президента. От това, което разбирам към момента, за зло или добро, такъв консенсус няма”, казва Дончев.

„Консенсус се изгражда с разговори. Това е утвърдената политическа технология. България има особени исторически отношения с Русия, това е безспорен факт. Само че историята понякога е добър, понякога е лош учител в политиката. България е член на ЕС и член на НАТО и неведнъж е доказала, че тя е лоялен член на двете организации, че членството не е нито фиктивно, нито номинално. И за разлика от други държави често се е налагало да вземаме трудни решения, утвърждавайки и доказвайки, че сме добри членове”, добавя той.

България, която в момента председателства Съвета на ЕС, привика посланика си в Москва за консултации след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал с нервнопаралитичен газ – първата подобна употреба на бойно отровно вещество на европейска територия след Втората световна война, припомня Ройтерс.

Страната обаче не последва примера на повечето страни от ЕС и НАТО, както и САЩ, които изгониха руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания.

България, която е освободена от турско робство от Русия, се превърна в един от най-прилежните съветски сателити по време на Студената война. Много българи изпитват силна привързаност към Русия, с която тяхната страна споделя кирилицата и православното християнство, отбелязва още агенцията.

Това наследство води до настоящото коалиционно правителство, в което ГЕРБ, партия в център-дясно, споделя властта с три по-малки националистически партии, които в различна степен подкрепят по-добри връзки с Русия и искат по-балансирана позиция относно случая „Скрипал”. Те се противопоставиха на апела на високопоставен член на ГЕРБ (Ройтерс вероятно визира зам.- председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, но не го назовава по име) да последва приема на своите съюзници.

Българският президент Румен Радев и най-голямата опозиционна партия – тази на социалистите, също настояват, че са нужни по-сериозни доказателства за евентуалната замесеност на Русия в случая „Скрипал”.