Премиерът Кирил Петков и министърът на образованието Николай Денков ще поканят на среща кмета на София Йорданка Фандъкова, за да обсъдят проблема с изграждането на нови детски градини в София.

Това обяви след редовното заседание на кабинета днес говорителят на правителството Лена Бориславова.

„Ще бъде обсъдено защо има неусвоени средства по програмите за изграждане на нови детски градини, при положение че сме изправени пред проблема с недостиг на места в детските градини и ясли в София“, уточни Бориславова.

На заседанието днес кабинетът е решил 14 общини да получат 3 млн. лв. за изграждане на нови детски градини или корпуси към съществуващи сгради. Отнася се за общините Белица, Айтос, Бургас, Малко Търново, Руен, Долни чифлик, Кайнарджа, Твърдица, Ботевград, Своге, Опан, Чирпан и Ямбол.

Община Троян пък ще получи пари за реконструкция на сградата на начално училище „Христо Ботев“. В същото време средствата, предвидени за изграждане на две нови детски градини в благоевградските квартали „Еленово-I” и „Баларбаши“, ще бъдат върнати в държавния бюджет.

Министерският съвет е одобрил и допълнителни 96 168 лв. за финансиране на новите защитени детски градини и училища, получили такъв статут през настоящата учебна година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!