Служебното правителство се опитва да изпълни решението на съда за машинното гласуване на изборите напролет.

На този етап е ясно, че пари за машинното гласуване ще има, но дали някой ще се яви на обществената поръчка, не е сигурно.

Фирмата, която доставя машините за гласуване у нас, е известна с изобретенията си за разчитане на биометрични дани и снемане на самоличност. Организирала е избори в страни като Филипинте, Уганда, Венецуела и Щатите. България фигурира на сайта й със скромното участие със сто машини през 2014 г., установи проверка на bTV.

За тазгодишните избори обаче няма напредък в осигуряването на машини.

У нас няма 12 500 машини. Фирмата, която вече четири пъти е доставяла устройства, все още води преговори с различни държави, сред тях и с Белгия.

“Не съм оптимист да получим тези машини от другите държави. Машините, с които със сигурност разполагаме и можем да вземем под наем за 26 март, са около 1000 в момента”, коментира Стефан Митков от фирмата.

ЦИК ще обяви обществена поръчка за машини със завишени критерии заради сигурността.

Ако не се яви никой кандидат за изпълнение на тази поръчка обаче, ЦИК не би следвало да носи отговорност за това, стана ясно от думите на зам.-председателя Мария Мусорлиева.

Според юристи обаче със или без машини българските граждан ще имат възможност да гласуват.

 „Не мисля, че това ще бъде основание за каквото и да било опорочаване или съмнение за изборите”, каза бившият правосъден министър Екатерина Захариева.

ДАНС обяви, че и преди и сега са отказвали на ЦИК да сертифицират машините за гласуване от гледна точка на сигурността - защото не им е работа.

Междувременно  днес започна регистрацията на партиите за участие в изборите на 26 март. Срокът е едноседмичен - от 2 до 8 февруари. Рано сутринта първи по традиция се регистрираха от партия ГЕРБ, които внесоха 9999 подписа при необходими 2500.