С афиширана загриженост за ски туризма в Банско, кабинетът даде зелена светлина за евентуалното изграждане на втори кабинков лифт. Това стана на последното за годината заседание на Министерския съвет.

Втори кабинков лифт не е споменат изрично в промяната на плана за управление на Пирин, но кабинетът отделно е решил да възложи на министъра на околната среда при инвестиционно намерение да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство

Министърът на околната среда Нено Димов съобщи, че каквото и инвестиционно намерение да има, то ще мине през всички точки на екологичното законодателство – оценка за въздействието на околната среда, екологична оценка и оценка за съответствие. „Тези процедури ще кажат как евентуалното изграждане на втори лифт и прилежащата инфраструктура ще бъде компенсирана в парк Пирин”, заяви той. По думите му това е добра новина за всички туристи в началото на сезона.

Отваряме възможността за инвестиционен интерес за втора кабинкова линия и решаваме един проблем, който чака от дълго време, каза още министърът.

Димов добави, че ако има инвестиционно намерение, не очаква проблеми с изграждането на втори лифт, защото ще има процедура по обществено обсъждане.

„С решенията на МС правим една сериозна крачка не по отношение на решаване на проблема със ски зона Банско, а като цяло за създаване на условия за планинския туризъм в Пирин“, обясни вицепремиерът Валери Симеонов. „Предстои да подходим по същия начин по отношение на другите възможни планински курорти в Стара планина, Родопите и Витоша“, посочи той и допълни, че е обсъждано и възстановяването на държавния лифт на Витоша.

Докато кабинетът обсъждаше се проведоха два протеста за и против новия лифт на Банско.

WWF: Целта е масова сеч и строителство в планината

С промените в плана за управление на парк "Пирин" строителството става възможно на 48% от територията му, предупредиха от WWF.

"Практически решението позволява дейности, които са забранени от Закона за защитените територии, каквито са строителството на нови ски писти и съоръжения и водохващания", посочват еко активистите.

Според тях конкретното решение за втория лифт вече повтаря по-ранни, които не се изпълняват и сега се приема с цел отвличане на вниманието.

Коалиция "За да остане природа в България" планира обжалване на решението за промяна на плана за управление на Национален парк „Пирин“, иницииране на наказателни процедури в Европейската комисия и скорошни протестни действия.

Един доволен еврокомисар

Еврокомисарят по регионалното развитие Корина Крецу, която е на почивка в Банско, приветства решението на кабинета.

"Смятам, че днешното решение на правителството може да се счита като един коледен подарък и за Банско и за региона и за България като цяло и за Източна Европа, едно добро регионално развитие", заяви тя.

По-рано през деня в Банско беше организиран пореден протест в подкрепа на проекта. И участниците в него, и кметът Георги Икономов нападнаха еко организациите: "Говорят пълни глупости за увеличаване капацитета на кабинката. Те искат да затрият курорта Банско, е това е цялата тяхна цел, явно ги финансират много отвън".