На закрито заседание Министерският съвет одобри протокола на междуведомствената група за избор на нов многоцелеви самолет, научи bTV от правителствени източници.

На първо място е класирана Швеция (със самолет „Грипен”), а на второ – Португалия (чиято оферта е за използвани американски машини F-16 ).

Инвестиционният проект беше одобрен от втория кабинет на Бойко Борисов и одобрен от Народното събрание. Той е на стойност до 1,5 милиарда лева - за купуване на 16 машини на два транша.

Снимка: btvnovinite.bg

На правителството се дава мандат да преговаря, но решението не е обвързващо и следващият кабинет ще решава как да води преговорите чрез нова работна група. Тя трябва да бъде сформирана другата седмица.

Няма нищо предрешено”, коментира по този повод служебният премиер Огнян Герджиков.

„Служебното правителство не иска да спира процеса по придобиване на нов многоцелеви изтребител”, заяви вицепремиерът Стефан Янев.

Допълнителен коментар беше отказан, тъй като документът е с гриф за класифицирана информация.

Първата истинска операция за „Грипен” идва с мисията на НАТО в Либия през 2011 г., когато е използван за разузнаване. Пилотът получава цялата картина в зоната за операция на шлема си. 

„Грипен” е платформа, която ще може да бъде използвана с хоризонт поне 30 години. Машините може да се изплащат разсрочено и да има възможност за индустриално сътрудничество със шведски компании у нас.  

Процесът за придобиване на нов боен самолет се е забавил вече повече от десетилетие, заради което Военновъздушните сили работят на критичния минимум.