Министерският съвет издигна официално кандидатурата на Мария Габриел за български еврокомисар.

Тя е евродепутат от ГЕРБ и ЕНП и ръководител на групата на партията в Европарламента. От седмици името ѝ беше най-спряганото за поста, като неофициално се твърди, че самият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер я е посочил като много подходящ кандидат.  

Първата среща на Габриел ще е именно Юнкер – още във вторник, 16 май, а след това ще бъде определен и нейният ресор в ЕК. Очакванията са това да е „Дигитализация”.

След срещата с Юнкер по номинацията на Габриел трябва да се произнесе и Европарламентът, който преди това ще изслуша българския кандидат.

Страната ни е без свой еврокомисар вече пети месец, след като Кристалина Георгиева напусна ЕК, за да поеме управлението на Световната банка.

Излъчваме най-силната кандидатура за български еврокомисар, заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

„Мария Габриел е европейски депутат от 2009 г. Тя е била член в Европейския парламент на някои от най-важните комисии, откъдето много е помагала на България”, каза още тя.

„За мен тази номинация е израз на доверие и отговорност. Благодаря на правителството”, коментира Габриел.

„Доверие най-напред в натрупания от мен досега опит и отговорност да приложа този опит в полза на България, отговорност България силно да отстоява своя интерес в рамките на общоевропейския”, добави Габриел.

„Водещо в работата ми ще бъде обединението. Преди 131 г. дедите ни са написали „Съединението прави силата” на сградата на Народното събрание. Днес тази фраза придобива значението на „Обединението гради бъдещето”. Точно това ще отстоявам (...) България в последните години показа авторитет вследствие на натрупания опит. Сега пред нас е още едно предизвикателство – България да продължи да бъде обединител за каузи”, каза още Габриел.

Малко след обявяването на номинацията ѝ, от правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е информирал Жан-Клод Юнкер за решението на правителството.

В писмо до Юнкер Борисов припомня, че темата е обсъдена между двамата в телефонен разговор в петък.

„С радост мога да Ви съобщя, че днес – още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията”, посочва министър-председателят.

„България днес представя много, много добър кандидат за следващ комисар. Мария Габриел е много опитен колега в европейската сфера. Работи в Европейския парламент от 2009 г., сега е заместник-председател на най-голямото политическо семейство в парламента, така че знае за какво става дума, когато говорим за европейски въпроси.

Връзката ѝ с България е наистина много силна. Знам това, защото съм го видял много пъти, бил съм там. Тя познава проблемите на България. Млада е и е жена! Имаме нужда от идеите на младите жени за бъдещето на Европа. Ето защо наистина поздравявам Бойко Борисов и неговото правителство да представят Мария Габриел за следващ комисар. Тя ще свърши страхотна работа!”, коментира председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер.

„Много се зарадвах на новината, че Мария Габриел може да е следващият български еврокомисар (…) Зная, че националният интерес на България ще е максимално защитен, тя би била много по-различен еврокомисар от предшествениците си”, коментира по-рано през вицепрезидентът Илияна Йотова, която също беше евродепутат, но от другото голямо политическо семейство – на социалистите.

„Почти 10 години съм работила с нея и заставам зад думите си”, каза още Йотова и добави, че Габриел е работохолик.