Правителството има много имена на хора, които да поемат пост в Еврокомисията след оставката на Кристалина Георгиева. Това обяви премиерът Бойко Борисов.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова предупреди Борисов да не издига нова кандидатура, преди да са минали изборите.

Премиерът приветства избора на Кристалина Георгиева да работи на висок пост в Световната банка.

„Това е най-високият пост в Световната банка, аз не знам дори друг българин дали има на висок пост, така че се работеше по тази позиция, защото тя е важна за България”, каза премиерът.

Според лидера на социалистите европейските партньори на Борисов вече му обръщат гръб и сега на България няма да бъде предложен някой от важните ресори в еврокомисията.

„Ако задкулисната сделка е този пост да бъде зает от г-н Плевнелиев, това пък показва, че изобщо не ги интересува националният интерес на България, а просто гледат да си уредят топли местенца в Европа”, заяви Корнелия Нинова.

„Той има още доста време да е президент до края на януари, такава ни е Конституцията. Не искам да се притесняват моите политически опоненти, защото аз съм доказал, че те самите, от това което разбрах, че са казали, аз съм договорил зам.-председателки пост и този ресор на г-жа Георгиева, не някой от тях, забравят, че г-жа Бокова е шеф на ЮНЕСКО по време на предишното ми правителство”, заяви премиерът Борисов.

Премиерът ще има разговори с председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер по издигането на нова кадидатура за български еврокомисар.