Още мерки за борба с коронавируса обсъди кабинетът с учени и шефа на Оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.

Активен въглен от костилки на кайсии и молекула за лечение на коронавируси са сред разработките, с които България може да се включи в борбата с COVID-19. Активният въглен влиза в състава на предпазните маски и в момента е дефицитен.

Молекулата за лечение на коронавируси се разработва от 4 години и е получила добри отзиви от лаборатории в Съединените щати и Белгия.

Оперативният щаб ще разработи процедура за ограничителни мерки в засегнатите райони и тези, които не са. В яслите, градините, училищата и университетите ще се въведе дезинфекция на ръцете и подовете.

„Това е лесното. Трудното е да осигурим доставка на дезинфектанти на всички училища, детски градини, висши училища“, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Едно училище да остане и ще е проблем. Резервът е тук, деблокирайте каквото трябва и да отива към производителите“, каза премиерът Бойко Борисов.

Щабът препоръчва да остане забраната за кинопрожекции в цялата страна, а да бъде вдигната забраната за театрални представления в незасегнатите региони, но да се продават билети през място.

Щабът потвърди, че в България работим с единствените сертифицирани тестове.

„В Европа не може ли да уеднаквим тези тестове – испанският дава отрицателен, английският дава положителен. Ние казваме - съмнително, защото единият тест така, другият така... Младен Маринов вика – очаквам като преди години, така чакахме с жена ми теста за бременност. Така се бил притеснявал като сега", коментира Бойко Борисов.

Според щаба полевите тестове не дават надеждни резултати.