За първите четири месеца на 2021 г. бюджетът е на излишък от 115,4 млн. лв., като само за месец април очакваният излишък е около 735 млн. лева, стана ясно на днешното работно съвещание на правителството.

Премиерът в оставка Бойко Борисов и министрите му се похвалиха с висока събираемост: към края на април събраните от НАП средства са в размер на почти 9 млрд. лв., което е с над 915 млн. лв. повече спрямо миналата година; с близо 67 млн. лв. повече от планираните средства са събрали и Агенция „Митници“, като събраните приходи към април надхвърлят 3 млрд. лв.; приходите от мита са 78,6 млрд. лв. – с 9,2 млрд. повече на годишна база и с 2,2 млрд. лв. над планираните.

Министър Ананиев изтъкна още, че до този момент са изтеглени само 800 млн. лв. от общо 4,5 млрд. лв., колкото е максималният размер на дълга, който може да тегли българското правителство.

„Когато разхлабвахме и давахме възможност на бизнеса, на икономиката там, където може, всичко да работи. Това доведе до тези приходи, които ни позволяват да плащаме и 50 лв на пенсионерите и на първа линия – и затова не актуализираме бюджета. Да не им служи за оправдание – ние даваме от парите на данъкоплатците толкова, колкото изкарваме“, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Всички оперативни програми, всички финансови проекти работят, което означава че следващите правителства ще имат възможността да инвестират над 4,5 милиарда лева на годишна база само в рамките на текущия програмен период. Тази година би трябвало да започне и изпълнението и на следващия програмен период“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Той подчерта, че „толерантно“ е оставил възможност всеки бъдещ екип да направи промени по Плана на възстановяване и устойчивост.

Правителството защити концесията на Летище София. „660 млн. постъпиха, което даде началото на изпълнението на концесионния договор. Това даде възможност неоперативни финансови активи от публични вземания, които до този момент бяха по сметките на държавното дружество – оператор, в размер на близо 80 млн. да се добавят до тази стойност. Тоест имаме сума, която ефективно постъпи в държавния бюджет в размер на близо 750 млн. лв.“, отбеляза транспортният министър в оставка Росен Желязков.

Той коментира, че „далновидното решение“ на правителството през 2019 г. да плати дълговете на БДЖ позволява сега този финансов ресурс да се използва за социално-икономически мерки.

„През периода 2002-2004 г. беше приватизирана БТК. В тогавашното ѝ състояние е продадена за около 230 млн. евро, при условия, че през същата година има печалба от 253,3 млн. лв.“, посочи колегата му с ресор „Икономика“ Лъчезар Борисов. Премиерът подчерта, че „и думата е „продадена“, а не на концесия“.

„Правителството от концесии изкарва повече пари, отколкото те – от продажби“, допълни той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!