Южното Черноморие е чисто от коронавирус. Това показват резултатите от мащабно имунологично проучване, обхванало Бургас и останалите пет морски общини на юг.  

Изследването показва, че по-малко от 1% от местното население и сезонните работници в туризма са се срещали с COVID-19. Проучването обхваща 2300 души, а целта му е да покаже как крайморските общини влизат в туристическия сезон.  

Успоредно с изследването е извършен и анализ на морската вода, който показва, че водите за къпане по цялото крайбрежие на юг са чисти.   

Данните от изследването и изводите, че южното Черноморие не е рискова дестинация, ще бъдат преведени на четири езика и ще се изпратят както на чуждите посланици в България, така и до българските дипломатически мисии зад граница.

Проучването е проведено в периода 2-22 юни сред жителите на Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Царево и Приморско. То е финансирано от черноморските общини и Министерството на здравеопазването.

„Това, което категорично може да заявим в края на проучването, е, че Бургас и другите крайморски общини от Южното Черноморие са чисти и свободни от коронавирусна инфекция. Или както се шегуваме, вероятността да участва някой в пътнотранспортно произшествие по Южното Черноморие е по-висок, отколкото да се разболее от коронавирус", коментира доц. Цветан Велинов,  декан на Медицински факултет-Бургас.

„Показват изключително ниска циркулация на вируса и изключително нисък риск за хората, пребиваващи на това място през следващите седмици и месеци“, каза от своя страна доц. Ангел Кунчев.

„Благодарение на строгите мерки, всички знаете, че в град Бургас мерките в сравнение със страната, бяха малко по-високи, бяхме много по-взискателни. Благодарение на мероприятията, които организирахме по обезпечаване, третирането с дезинфектанти на общи площи, транспортни средства, контрол на тази територия и фактите вече са категорични“, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.