От днес до края на март въздушното ни пространство ще се охранява и от испански изтребители „Юрофайтър Тайфун“. Машините ще си партнират с нашите МиГ-29 в българското небе. Испанският самолет е многоцелеви изтребител от четвърто поколение.

Произведен е от Великобритания, Германия, Италия и Испания. Полита за първи път през 1994 г., но бойното му кръщение е в Либия, през 2011 г.

Нашите МиГ-29 ще се използват приоритетно в охраната на небето ни. Също са многоцелеви изтребители от четвърто поколение. Създаден е в бившия Съветски съюз, първият полет на МиГ-29 е през 1977 г.  

Таванът на полета на МиГ-29 е малко над 18 хиляди метра. Максималната височина, която „Юрофайтър“ достига е под 17 хиляди метра.

МиГ-29 притежава и много по-сериозен боен опит - във войните в Персийския залив, Югославия и Сирия, например. С едно зареждане на гориво МиГ-29 изминава до 2100 километра. Обсегът на „Юрофайтър“ е 2900 км.

Максималната скорост, която достигат испанските изтребители, е над 2200 км/ч., докато нашите бойни самолети развиват почти 2500 км/ч.
И двата самолета могат да бъдат оборудвани с ракети въздух-въздух или с въоръжение за поразяване на цели на земята.