Идеята за този дебат е лицемерна освен ако не вярваме, че можем да накараме някого на сила да стане министър-председател. Няма нищо нетипично или необичайно в поведението на ИТН, те от самото начало държат на образа си да бъдат различна партия и с поведението си стоят на нивото на очакванията на техните избиратели.  

Това заяви социологът Юрий Асланов.

„Излизането от зала на ИТН потвърждава тяхното нежелание да влязат в обяснителен режим защо всъщност се провалиха. Те се провалиха не в излъчването на кандидат или правителство, а в консолидирането на едно реформаторско мнозинство, което всъщност беше голямото очакване“,  добави политологът Стойчо Стойчев.

Снимка: bTV

Според него ИТН не носят цялата отговорност за това.

„Техните партньори доскоро, а досега най-люти опоненти също я носят, защото вместо да излязат на здрав път и да потърсят решение в специфичната ситуация. Те се сблъскаха по обичайните проблеми и не можеха да преглътнат въпросните персонални препъникамъни“, каза още Стойчев.

Асланов добави, че напускането на пленарната зала е тактически прийом, който много пъти е бил използван, когато една парламентарна група не желае да влиза в дебат.

Според Стойчев стратегията на ИТН от тук нататък ще бъде ние срещу всички останали.

„Съвършено ясно е, че отиваме на нови избори. Играчите, които не постигнаха съгласие за първи мандат, няма да го постигнат и за втори, и за трети, а доверието между тях е очевидно крайно разрушено“, каза още Асланов.