До 16 януари се очаква да стане ясно на коя партия президентът ще връчи последния мандат за формиране на редовен кабинет.

Конституцията предвижда да има само три опита за сформиране на редовно правителство. След като ГЕРБ и "Продължаваме промяната" не успяха да се разберат за коалиция, президентът може да връчи третата папка на "Демократична България", на "Български възход", на БСП, на ДПС или на "Възраждане". 

Още рано сутринта в Народното събрание депутатите започнаха да очакват анонса от президентството кой ще получи третата и последна папка за съставяне на правителство. Въпреки че опциите на президента са пет, две от партиите бяха сочени за фаворити - БСП и "Демократична България".

Парламентарните слухове по кулоарите дори сочеха, че до 11 ч. сутринта везните са били наклонени в полза на ДБ, а следобед БСП е взела превес. Така или иначе, в 17 ч. стана ясно, че и днес няма да знаем името на последния мандатоносител.

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че за последния опит за кабинет ще се гледа и има ли приемственост със служебната власт. Премиерът Гълъб Донев пък е оптимист за съставянето на правителство. 

Според вицепрезидента Илияна Йотова решението на президента на кого да връчи мандата ще отчете редица фактори. Сред тях са заявките на партиите, проведените разговори и шансовете за кабинет, но и приемственост спрямо политиките на служебния кабинет.

„Този аргумент да продължи не само приемственост в политиката, но и да имаме стабилност в страната така, както я заложи служебният кабинет през последните месеци, и онази партия, която може да гарантира в най-голяма степен тази стабилност, също ще бъде сред един от основните аргументи на президента“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Служебният премиер заяви, че е оптимист за бъдещ кабинет.

"Виждате, че първи и втори мандат се провалиха, не успя да се намери тази коалиционната формула и приоритетите, около които да се обединят партиите. Аз съм оптимист за това депутатите от 48-ия парламент да намерят разум, да знаят много добре какви са проблемите, които стоят за решаване", отбеляза премиерът Гълъб Донев.

Той допълни, че не е разговарял с президента за постове в следващ служебен кабинет, ако и третият мандат се провали.

Така или иначе - неизвестността приключва скоро. В събота или неделя президентът трябва да каже кой ще отиде на „Дондуков“ 2, за да вземе мандата. 16 януари е финалният срок за това.