Има пробив в системата за бързо предупреждение за опасни храни на ЕК, каза в предаването „Тази събота” по bTV бившият директор на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов във връзка със скандала с яйцата с фипронил.

„Холандия го открива през декември и мълчи 6-7 месеца, страдащи са европейските потребители. Белгия го открива след Холандия и те мълчат. Излизат с номера, че информирали прокуратурата”, обясни той.

По думите му фермерите са използвали този препарат поради простата причина, че инсектите са свикнали с препаратите, които са разрешени за работа с храни, и те не действат.

„Съответно фермерите не могат да се преборят с тези вредители – бълхи, кърлежи и др. Когато са нападнати от тези инсекти, животните започват да линеят и съответно намалява добивът на яйца от фермите, те са обречени на фалит. Затова прибягват към препарат, към който бълхите и кърлежите не са свикнали”, поясни Войнов.

По думите му безразборно се използват препарати и в зеленчукопроизводството.

„Безразборно се използват всякакви химикали и това е бомба със закъснител. Въпрос на време е да избухнат и други подобни случаи”, коментира в студиото Богомил Николов от „Активни потребители”.

„Този препарат се е рекламирал като органичен продукт, никой не е знаел, че добавят и фипронил. Това е криминален случай. Важно е в нашите ферми да се проведе разследване, след като те не са използвали фипронил, откъде е дошъл”, каза още той.

В студиото на bTV Николов опита сварени яйца от замърсена с фипронил партида.

„При дозите, които са измерени и обявени, няма изобщо опасност”, категоричен беше той. По думите му трябва се изядат много килограми, за да има някакъв риск.

„Не може човек да изяде 1-2 яйца на ден и да се притеснява”, коментира той.

Войнов също беше категоричен, че тези яйца са безвредни.