След повече от 2 десетилетия в редиците на МВР и ГДБОП, дългогодишният ръководител на борбата с киберпрестъплността у нас Явор Колев минава в частния сектор. Телекомът А1 обяви назначението му като мениджър „Защита на интелектуалната собственост“.

Позицията е нова и се открива с идването на Колев в екипа. Той ще се грижи за авторските права на телевизионното и музикално съдържание на компанията.

„През последните няколко години „А1 България“ се трансформира от посредник, който само осигуряваше преносната мрежа за съдържанието, в медийна компания, която предлага ексклузивно съдържание и телевизионни услуги чрез собствена платформа до крайните клиенти. Ние трябва да се грижим за нашето съдържание и да следим за неговото законно разпространение. Радвам се, че Явор Колев прие да поеме тази роля в А1. Той е международен експерт по киберсигурност и противодействието на киберпрестъпността, с доказан опит в сферата на защитата на авторските права в телекомуникациите и софтуерното пиратство. Сигурен съм, че неговият опит и умения ще ни помогнат да се справим по-бързо с телевизионното пиратство в страната.“, е цитиран от копроративния пресцентър да казва изпълнителният директор на „А1 България“ Александър Димитров.

Колев изненадващо напусна ГДБОП през лятото. „Придобил съм право на пенсия, още съм млад и енергичен и ще бъда полезен на обществото и в друга роля“, каза в студиото на „Тази сутрин“ малко след това бившият вече антимафиот. Той беше категоричен, че оттеглянето му няма общо със скандалите около Комисията по хазарта, на която в продължение на около 7 г. е бил член.