Ярка комета приближава Земята, ще премине и над България

Вижте кога ще може да я наблюдавате у нас

Снимка: iStock

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  21:38 ч. 06.10.2024 г.
 

Ярка комета приближава Земята и ще може да се наблюдава от територията на България. Това съобщи физикът от Института по астрономия с НАО при БАН Пенчо Маркишки, цитиран от БТА.

Снимка: theskylive.com

Става въпрос за кометата C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), която бе открита в началото на 2023 г. и предизвика голям интерес сред астрономите заради прогнозите, че ще се наблюдава с висока яркост към края на лятото и през есента на 2024 г. 

Кометата премина през перихелия си на 27 септември, на разстояние 58,4 млн. километра от Слънцето. Сега тя се приближава към Земята и ще бъде най-близо до нас на 12 октомври, на разстояние 70,61 млн. километра. 

По думите на физика Печно Маркишки тогава се очаква яркостта ѝ да бъде доста висока – около 0,2 видима звездна величина. От 12 октомври C/2023 A3 ще започне да се наблюдава съвсем ниско над западния хоризонт и за кратко, веднага след свечеряване, около 20:00 ч. за района на София. Тогава тя ще бъде в съзвездието Дева, уточни физикът.

На какво разстояние от Земята се намира кометата във всеки момент, може да следите ТУК.

„Ще можем да използваме ярката планета Венера като ориентир – във вечерите след 12 октомври кометата ще се намира на около 25 градуса вдясно и малко по-високо от Венера”, каза Маркишки.

Съветът му към любителите за успешно наблюдение на C/2023 A3 на 12 октомври вечерта е да подберат място с нисък западен хоризонт.

Снимка: Getty Images

„Ако наблюдателят има достъп до тъмно място с нисък хоризонт извън града, той може да опита да види кометата още на 11 октомври вечерта. И обратно – ако нямате достъп до подходящо място, може да проведете наблюдения на 13 или 14 октомври, когато кометата ще бъде по-високо в небето след свечеряване”, отбеляза физикът.

 

На всяка следваща вечер ще можем да наблюдаваме кометата на фона на по-тъмно небе и по-високо над западния хоризонт, но с времето нейната яркост ще спада”, посочи Маркишки.

Той допълни, че на 12 октомври вечерта Луната ще бъде във фаза два дни след първа четвърт и ще се намира над хоризонта в посока югоизток-юг.

Снимка: Getty Images

 

Тя няма да затрудни особено наблюденията на кометата, но въпреки това един бинокъл винаги би бил от полза.

Той разказа, че преди предстоящия период на вечерна видимост на тази комета, е имало труден за нашите географски ширини период на утринна видимост.

„Периодът започна от 23 септември, когато кометата изгря в 06:15 ч. за София, а на същата сутрин Слънцето изгря само час по-късно. Предвид тази недостатъчна разлика и малката височина на кометата над източния хоризонт, наблюденията бяха силно затруднени. Този период приключи на 4 октомври”, каза физикът.

Снимка: iStock

C/2023 A3 е открита в кадри, заснети на 9 януари 2023 г. от обсерваторията Purple Mountain до град Нанцзин, Китай, а на 22 февруари е заснета от един от роботизираните телескопи на програмата Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS), намиращ се в Южна Африка.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Най-четени
Най-нови