Цените на електроенергията за бизнеса на свободния пазар през последните дни достигнаха рекордни нива, някои фирми обявиха, че спират енергоемки производства заради непосилните цени и известна нормализация дойде чак след активирането на общо три блока на държавната ТЕЦ „Марица – Изток 2“. Ситуацията стигна до Народното събрание, където на блицконтрол беше премиерът Стефан Янев.

„Средната цена беше около 330 лв. В момента средната цена е около 250 лв. Българският бизнес има основание да задава такива въпроси, особено тези, които се занимават с енергоемко производство. Какво направи служебното правителство? Преди около 3 седмици беше издадена заповед от министъра на енергетиката да се включи в енергийната система "Марица Изток" 2, първоначално с един реактор, в момента – три“, отбеляза той.

По думите му не манипулациите на борсата, а търсенето и предлагането в Европа е факторът, който вдига цените.

„Същият бизнес, който недоволстваше от т.нар скрита държавна помощ, сега е доволен, че „Марица – Изток“ работи“, отбеляза министър-председателят. По думите му ръководството на теца вече търси пазари и дългосрочни договори: „Пиковете в цените са заради сключването на краткосрочни договори – ден за ден. Ако централата има договори на сегашните цени, тя би могла да работи до края на годината без държавна помощ“.

Депутатът от „БСП за България“ Драгомир Стойнев посочи, че ТЕЦ2 не е действал пазарно до момента, като не е предоставял достатъчно ток, за да минимизира недостига на пазара буквално до последния момент и така се е стигнало до пропуснати ползи. „БЕХ има право да се намеси, когато се касае за оперативната работа на всяко едно дружество. Това е работа на енергийния холдинг, който вчера се опита да саботира енергийния пазар“, категоричен беше социалистът.

„Проблемите в енергетиката са поне от 10 г. Министерството на енергетиката не е в безтегловност, то управлява тази миникриза с цените от неделя. В закона за енергетиката има нужда от внимателен прочит на определени постановки“, отбеляза Стефан Янев, като допълни, че може би законодателят трябва да изработи и промени в текстовете.