Консултации с представители на САЩ ще изяснят възможни компенсации, които би могла да получи България заради забавяне на доставката на изтребителите F-16, посочи в отговор на въпрос на парламентарния контрол министърът на отбраната Стефан Янев. 

Ние вече сме в разговори с правителството на САЩ и очаквам в следващите седмици да имаме посещение от специалисти от Департамента по отбраната. Ще бъдат направени и редица подготвителни видеоконферентни разговори, каза Янев и добави, че тези консултации ще изяснят параметри и възможните компенсации, които би могла да получи България, респективно българските Военновъздушни сили.

Договорът за доставка на самолетите F-16 Block 70 за българските Военновъздушни сили е сключен през 2019 г. по условията на Програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби (FMS). Това са договори от типа правителство - правителство, в случая между правителствата на България и на САЩ, като общовалидната практика към такъв тип договори е правителствата да подхождат с доверие едно към друго, и в случая гарант за изпълнението на договора от страна на американските компании е правителството на САЩ, обясни министър Янев.

При възможно забавяне или неизпълнение, правителството на САЩ налага същите санкции по отношение на компаниите, с които е сключен договорът за доставка на каквото и да е оборудване, които би наложило в случай, че тези договори бяха сключени в интерес на Департамента по отбраната на САЩ, обясни Янев.

От ГЕРБ днес се позоваха на позицията на американското посолство у нас, което заяви, че заради COVID-19 са нарушени сроковете на доставките.

Стандартните общи условия на такъв тип договори, изпълнявани по Програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби, са, че купувачът може да отмени договор или да заличи отделни точки във всеки момент преди доставката на отбранителните продукти или извършването на услуги, свързани с отбраната. Всички разходи вследствие на тази отмяна на договора са изцяло за сметка на купувача, посочи Янев. 

Министърът подчерта и второ условие - че правителството на САЩ ще положи  максимални усилия, за да консултира купувача или негови упълномощени представители относно възможни закъснения.

Янев каза, че разбира, че по темата има чувствителност, но според него не е моментът сега да се говори за бъдещи стъпки преди да са ясни всички параметри по възможното забавяне, възможни компенсации и действия. Нека да направим консултациите, тогава ще имаме повече яснота, посочи министърът.

Не можем да говорим за последващи действия и намерения, и предложения за решения при условие, че все още не знаем всички обстоятелства, на които се дължи това забавяне, и какви са възможните ходове.

Когато ги знаем, тогава ще имаме отношение по всички въпроси - включително дали можем да променяме клаузи или да търсим отмяна на целия договор. Това са въпроси, които ще бъдат решени в бъдеще, когато знаем всички параметри, посочи Янев и подчерта комплексността на договора. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!