Европейските ни партньори по-скоро вземат страна, толерирайки Република Северна Македония, респективно - обвинявайки България, без реални и аргументирани основания. Това заяви служебният премиер Стефан Янев пред посланика на Словения у нас Анжей Франгеш по отношение на българското вето върху европреговорите на западната ни съседка. 

Янев препотвърди българската позиция и принципната подкрепа на България за европейската перспектива на РСМ и Албания, като изведе на преден план необходимостта от по-ефективен диалог и реална воля за разрешаване на противоречията между София и Скопие.

Служебният министър-председател акцентира върху изискването да бъдат изпълнени ангажиментите в двустранното споразумение и да се предприемат реални действия по отношение на защитата на човешките права и преустановяване на езика на омразата.

Снимка: Министерски съвет

Българският премиер отбеляза, че в своето качество той се старае да действа като политик, а не като бюрократ и в този смисъл основен приоритет е да бъде представен и защитен в максимална степен националният интерес на Република България.

Янев и Франгеш са обсъдили още двустранните отношения и теми от европейския дневен ред в контекста на приоритетите на започналото на 1 юли т.г. Словенско председателство на Съвета на ЕС.

Специално внимание в рамките на срещата е обърнато на ролята и значението на предстоящите парламентарни избори в България.