България ще изпрати в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост до 15 октомври. Това заяви служебният премиер Стефан Янев след поклонението „Тракийска памет“ в град Маджарово. На събитието присъстваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, която има тракийски корени, дипломати и духовници.

„Предизвикателствата са много. Предприели сме необходимите мерки, така че той в голямата си част е завършен, остават откритите въпроси на ниво експерти, надявам се да бъдат решени в рамките на следващата седмица. Така, най-късно до 15 октомври трябва да имаме готовност да предадем плана“, каза Янев.

Преди дни вицепремиерът по управление на европейските фондове Атанас Пеканов обясни, че липсата на визия в сектор „Енергетика“ спъва изпращането на документа. Той уточни, че България е поела ангажимент след 2035 г. процентът на използваните в страната ни въглища ще е нула, но не е заложила какви ще са стъпките за изпълнението на тази цел. 

По думите му енергийната стратегия на България е коментирана от политическите сили в 46-ото Народно събрание. Той припомни, че 2036 г. е записана като крайна дата в национален документ за закриването на въглищните електроцентрали.

„Все още преговаряме с Европейската комисия да увеличим тоз срок, да го отложим, защото въпросът е комплексен, той касае множество хора, заети в тази индустрия“, уточни Янев.

Премиерът коментира и пиковото поскъпване на природния газ: „На този етап не са обсъждани варианти за подпомагане на бизнеса, въпрос на бъдещи калкулации е дали може да се балансира в това отношение“. 

Относно кандидатпрезидентската надпревара за „Дондуков“ 2, Янев каза: „Не трябва нещо да ни учудва в политическата ситуация и стремежа на определени хора да издигат кандидатури, определени партии да търсят реализация – това е част от нормалната политическа обстановка в една демократична държава. Нещата трябва да се развиват пред очите на хората, да няма впечатление, че нещо се прави зад сцената“.

Снимка: btvnovinite.bg

През 1913 г. край днешния град Маджарово приключва Походът на спасението от българи, тръгнали от Дедеагач. Преследвал ги турски аскер и край Арда са избити 1800 души – жени, деца и старци. Двама български воеводи са защитавали бежанците. Благодарение на тях, са спасени над 20 хил. души, а Маджарово получава името си в знак на признателност към един от тях – Димитър Маджаров. 

„Тук сме да преклоним глава, да отдадем почит на хилядите жертви. Ден за памет, тази памет трябва да съхраняваме и предаваме на поколенията, защото тя е в основата на нашата единичност, това, което ни движи и ще ни направи по-успешни в бъдеще“, каза Янев.

108 години след кървавите събития вицепрезидентът Илияна Йотова припомни думите на капитан Петко воевода: „Няма българи, няма турци, всички сме хора. Но хората се ядат едни- други. Защо ли – всичко е за пари”. Според Йотова, думите на Капитана могат да бъдат отнесени и към днешното време. В Маджарово вицепрезидентът отказа да коментира номинациите на Лозан Панов за държавен глава и на Невяна Митева за вицепрезидент на Анастас Герджиков.