Служебният кабинет ще поиска тълкувателно решение на Конституционния съд при какви обстоятелства може правосъдният министър да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор и на председателите на върховните  съдилища у нас. Това коментира пред БНР служебният правосъден министър Янаки Стоилов. Очаква се кабинетът да обсъди този въпрос на заседанието си утре. 

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов посочи, че ще обжалва във Върховния административен съд (ВАС) отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа по същество искането му да предсрочно освобождаване на главния прокурор. 

Успоредно с това той е предложил на Министерския съвет да приеме искане за тълкувателно решение на Конституционният съд (КС) по въпроса „дали министърът на правосъдието може да иска освобождаването на тримата висши ръководители на съдебната власт“.

„Конституционният съд не се е произнасял по този въпрос, така че е добре по недвусмислен начин да се даде отговор за възможността на министъра на правосъдието да прави такова искане, то да бъде разгледано и да се стигне до произнасяне по същество“, каза Стоилов по БНР и допълни, че темата има своето място, както пред КС, така и пред ВАС.

Стоилов поиска отстраняването на Гешев заради ред допуснати от него нарушения. Обвинител №1 определи искането като политическа атака, като зад него застанаха и организациите на прокурорите и следователите. След решението на ВСС и Янаки Стоилов, и вътрешният министър Бойко Рашков коментираха, че съдебните кадровици не са обърнали никакво внимание на данните за конкретни проблеми с работата на Иван Гешев.