Извънредната епидемична обстановка у нас ще бъде удължена с още два месеца, това каза в ефира на bTV служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той предупреди и за възможна нова вълна на COVID-19.

Според Кацаров възможната причина за нова вълна през есента е липсата на имунизиране сред хората, като от особен приоритет според него са възрастните хора.

В момента с една доза са имунизирани над 17,5% от хората над 60-годишна възраст, а с две над 10,5%.

Снимка: btvnovinite.bg

69-годишната Светла Иванова е готова да се ваксинира срещу COVID-19 от самия старт на ваксинацията у нас.

„Опитвах при личния лекар, но не се получи. Тя ми каза, че е предала предварително списъците, да търся други начини“, разказа тя.

До ваксината успява да достигне едва сега, през зелен коридор.

Някои лични лекари в столицата вече са ваксинирали 100% от своите възрастни пациенти. Общо в страната обаче са обхванати под 20%. Едно от обясненията е трудната логистика в отдалечените части на страната.

„Това са хора, които са трудноподвижни. Ако те имат улеснен достъп, това би забързало процеса на ваксиниране“, каза общопрактикуващият лекар Деница Даскалова.

Предстои проучване колко българи са се срещнали с вируса, но лекари предупреждават, че преболедувалите не са ясен индикатор за т.нар. "колективен имунитет".

До момента в страната са поставени над 34 000 дози от ваксините.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!