Удължават извънредната епидемична обстановка у нас до края на май. Официалното решението се очаква да бъде взето утре по време на заседанието на кабинета в оставка.

На него официално ще се решат и правилата, по които ще влизат туристи и чужденци в страната ни в навечерието на предстоящия летен сезон.

В правилата се очаква да бъдат разписани три начина за влизане на територията на България - с ваксинационен сертификат, с  документ за преболедуване през последните шест месеца и с отрицателен PCR или бърз антигенен тест.

В предаването „Тази сутрин“ доц. Ангел Кунчев коментира, че ще се признават бързите антигенни тестове на 16 производители, защото били най-точни.

80 хиляди души, заети в турзима у нас са заявили желание да се ваксинират. Поетапно това започва с еднодозовата ваксина на „Янсен“. „Вече стартирахме с представители във Варна, подготвяме област Бургас“, коментира здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

От туристическия бранш планират тази година повече чужденци да посетят страната ни в сравнение с миналата.

„За нас е от изключителна важност да има лесен достъп на туристите, които посещават нашата страна, сега сме пред летен сезон и това е изключително важно“, коментира Бранимира Миланова от Хотелиерската и ресторантьорска асоциация.

Официално решенията ще бъдат взети утре на заседание на кабинета в оставка.