Изследване за руското влияние у нас показва, че евродепутати от двете най-големи партии - ГЕРБ и БСП, са по-малко критични към авторитарни режими и към Кремъл в сравнение с колегите им от техните европейски политически семейства – ЕНП и Алианса на социалистите и демократите. 

Това е заключението в доклад на независимия институт за анализи и изследвания "Политически капитал". 

Снимка: btvnovinite.bg

Представителите на България в Европарламента се нареждат едва на 20-о място с критики към Русия.

Изследват се резултатите от гласуванията на европейските депутати от 7 страни: Австрия, България, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Целта: да се анализира как авторитарни режими, сред тях – Русия и Китай, влияят на европейската външна политика. Българските евродепутати се нареждат едва на 19-та позиция с критичното си отношение към подобни режими и на 20-та позиция за критики към Кремъл.

В заключенията за България се казва:

Снимка: btvnovinite.bg

"Моделите на гласуване на българските евродепутати показват, че Демократична България и ДПС най-категорично подкрепят проевропейските позиции и имат най-критично отношение към Русия и Китай. Евродепутатите от ГЕРБ и ВМРО са с разводнена критичност към Русия и Китай. Евродепутатите от БСП обикновено показват проруски и прокитайски политически предпочитания."

Според изследването, евродепутатите от ГЕРБ и БСП са с по-малко твърди позиции по отношение на Русия и Китай, в сравнение със средното ниво в съответните им европейски политически семейства.