„В България предстои да се налеят огромни средства в системите за водоснабдяване и е изключително важно тези средства да се използват ефикасно и ефективно. Преди да ги изразходваме на парче, добре е да се поучим от добрите практики и опита на други държави“.

Това заяви президентът Румен Радев в Израел, след като посети компанията, която управлява водните ресурси на град Йерусалим.

Той посочи, че е получил уверение от президента Реувен Ривлин, както и от компанията, която управлява водните ресурси на Йерусалим, че са готови да окажат експертна помощна страната ни по отношение на водния сектор.

„Удивително е да се види как изключително бедният на вода Израел, в който над 70% от водоснабдяването идва от обезсоляване на морска вода, превръща пустинята в градина. Богатата на води България обратно - върви в другата посока и то поради липсата на ясна визия и на добро управление“, заяви Радев.

Загубите по водопреносната система на град Йерусалим са 7% за година, а разпределението на водата и нейното качество се наблюдават в реално време.

По-рано през деня Румен Радев посети Центъра за мир и иновации “Перес“, основан през 1996 г. от израелския държавник Шимон Перес. Организацията има за цел да укрепва мира и диалога в Близкия Изток чрез съвместни проекти в икономиката, медицината, образованието и спорта, както и да насърчава диалога между хората.

Радев посочи, че науката и иновациите е още една потенциална сфера на партньорство между България и Израел.

Утре българският президент ще представлява страната ни на Петия международен форум за Холокоста в мемориала „Яд Вашем“. По-късно в Тел Авив Румен Радев ще присъства на премиерната прожекция на израелско-българския документален филм „Следващото поколение“ на българския режисьор Димитър Гочев.

След края на филма държавният глава ще се срещне с представители на българската общност.