Изпращаме два „Спартана“ със спасители в Турция. Самолетите ще излетят от авиобаза „Враждебна”, съобщиха от Министерство на отбраната за bTV.

Те ще помогнат на съседката ни след земетресението
Снимка: bTV

Те ще превозят аварийно-спасителни екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението и Столична община“ към Турция. Спасителите ще помогнат на съседката ни след поредицата силни трусове, високопроходими автомобили, термокамери, дронове и носилки.

От Столичната община съобщиха за bTV, че изпращат в Турция 15 души и техника. Екипажите на ВВС са два от по осем души.

Освeн аварийните екипи, МО има готовност да и прати изпрати медицински екип на ВМА към Турция.

БЧК е в готовност да предостави хуманитарна помощ на Турция. В готовност да отпътува за Турция е екип от 12 души, които могат да търсят и да спасяват оцелели под руините и пет кучета от ПСС на БЧК.

„Министерството на отбраната има възможност да окаже необходимата помощ с медицински екип. Подготвили сме го. След завръщане на „Спартаните“, един от тях ще направи следващ курс с медицински екип към Турция“, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

„ВВС имаме готовност да изпълним задача за превоз на екипи от Столична община с тяхното имущество, което е необходимо за извършване на аварийно-спасителните дейности“, допълни командирът на авиобаза „Враждебна“ полковник Филип Ангелов.

„Направихме тренировки със „Спартаните“. Вече всичко ни е познато. Изпращаме 15 спасители“, каза директорът на „Аварийна помощ и превенция“ в Столичната община.

Двата самолета излетяха съответно в 12:47 и в 12:52. Полетът им ще продължи около три часа.