Задължителните матури след XII клас ще са на 1 и 3 юни. На 2 и 4 юни ще са изпитите по желание за зрелостниците.

Националното външно оценяване след VII клас ще е на 15 юни по български език и литература и на 17 юни – по математика. 

Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Единствено седмокласниците и дванайсетокласниците ще се върнат физически в училищата преди септември, за да се явят на матури и на национално външно оценяване.

Ще се проведат и изпити за придобиване на професионална квалификация в професионалните гимназии. Те ще се проведат по план – на 5 юни.

Успехът за втория срок ще се оформя с две оценки по предмет

За другите ученици учебната година ще приключи неприсъствено – чрез онлайн обучение. Успехът за втория срок ще се оформя и с две оценки по предмет, което ще бъде позволено с промяна в наредба.

Учебната година няма да се удължава, уточни министърът. 

Учениците от IV клас и X клас засега няма да се явяват на изпит в края на тази учебна година.

Външното оценяване на тези ученици ще се проведе в началото на следващата учебна година, но само за извадка и проучване – няма да е за всички училища и ученици.

Какъв материал няма да влиза в изпитите след VII и XII клас

От конспекта на матурите след XII клас отпадат Никола Вапцаров, „Железният светилник“ на Димитър Талев и „Тютюн“ на Димитър Талев.

В теста по български след VII клас няма да се включват въпроси, свързани със сложното съставно изречение и сложното смесено изречение.

По литература отпадат „Бай Ганьо пътува“ на Алеко Константинов, „Заточеници“ на Пейо Яворов, „По жицата“ на Йордан Йовков, „Неразделни“ на Пенчо Славейков и „По жътва“ на Елин Пелин.

За болните от COVID-19 или под карантина седмокласници

За седмокласниците, които в момента на изпитите са под карантина, защото са били в контакт със заболели, ще се осигури възможност за явяване на изпит след PCR тест 36 часа предварително. След отрицателен резултат те ще могат в отделно помещение да положат изпитите.

Ако има болни от коронавирус деца, които вероятно ще са 2-3, ще вземем най-благоприятното решение за тях, обяви Вълчев. Той уточни, че и предходни години е имало такива случаи – болни от шарка или оперирани в дните на изпитите. Не е подходящо провеждането на втори изпит заради няколко деца, уточни просветният министър.

Приемът в математическите гимназии след IV клас

Приемането на ученици в математическите и природаматематическите гимназии след IV клас ще става въз основа на по-високия резултат от областния кръг на олимпиадата по математика или от националното състезание „Математика за всеки“ (обединява всички математически състезания в календара на МОН).

Националното състезание ще се проведе на 28 юни по области. То е важно и за излъчване на участници в международни олимпиади, и за учениците в XII клас – за прием в университетите, и за стипендиите по програмата за деца с изявени дарби, обясни министърът на образованието.

Засега не се препоръчва провеждането на балове за абитуриентите, каза Вълчев и уточни, че те не се организират от МОН. Това най-вероятно ще е възможно най-рано през юли.

Висшите училища вероятно ще удължат сесиите си, това ще се решава тепърва.