Средният резултат на националното външно оценяване по български език и литература и математика след 4. клас е 5,00, съобщиха от Министерството на образованието.

От ведомството посочват, че на изпитите са се явили 98% от четвъртокласниците. С две отлични оценки са 8919 ученици, а с две слаби 2393.

„През тази учебна година националното външно оценяване в IV клас се проведе в нов формат. Целта е да се измерят резултатите, заложени в стандартите за общообразователна подготовка и в новите учебни програми при равнопоставеност на учениците на национално равнище. Изпитът по български език и литература включваше диктовка от аудиофайл, директно попълване на отговорите върху лист за отговори“, пише в съобщението на МОН.

Оценяването се е провело анонимно в електронна среда.

Регионите с най-високи резултати и по двата предмета са София, Смолян, Варна и Русе. Училищата с най-високи резултати по български език и литература са само от столицата. Сред отличниците по математика са също училища от Стара Загора, Русе, Пазарджик, както и основно училище от с. Труд.

Близо две трети от четвъртокласниците са работили сравнително добре по творческата задача, но създаването на цялостен, свързан и граматически правилен текст продължава да е предизвикателство.

По математика пък във висока степен са усвоени аритметичните действия и задачите за лице на правоъгълник, разпознаване на прав ъгъл, текстови задачи.

От МОН допълниха, че учениците се затрудняват от задачите, които изискват мислене - избор на най-рационалния път за решаване, извличане и обработка на информация от таблици и схеми, пространствена ориентация.

Може да проверите резултатите ТУК, като влезете в системата с входящ номер от служебната бележка и ЕГН на ученика.