Средният резултат на държавния зрелостен изпит по български език и литература е 4,14, съобщиха от Министерството на образованието. От ведомството посочват, че зрелостниците са се справили успешно с държавните зрелостни изпити въпреки дистанционното обучение.

Достъпът до матурите вече е отворен.

Разликата при литературата в сравнение с 2020 г. е по-малка от една точка в полза на миналата година, като тазгодишният резултат е с близо две точки по-висок в сравнение с 2019 г., посочват от МОН.

От ведомството обясняват, че усилията на учителите по български и литература дават резултат – процентът зрелостници с максимален брой точки на задачата за формулиране на собствена теза по дадена тема тази година е по-висок – 45,06%.

Традиционно зрелостниците са се справили най-добре на изпитите по чужди езици, а най-зле – по предметите биология, здравно образование, география и икономика и философски цикъл.

От МОН посочват обаче, че средният резултат от изпита по философски цикъл е най-високият, откакто се провеждат изпитите.

Първото място за най-добър успех от изпитите по български език е за испанската гимназия в София – 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“. Там средният брой точки на зрелостниците е 83,15, което се равнява на оценка от 5,50 до 5,99.

Можете да проверите резултатите си тук.