Изненадващ обрат в парламента – идеята за таван за субсидиите на партиите отпадна от дневния ред без аргументи. Така парите им остават неограничени и за в бъдеще.

Идеята на НФСБ беше парите на партиите да са максимум 6 млн. лв. годишно и ограничение на даренията до 10 хил. лв. от едно физическо лице. Това щеше да засегне основно двете големи формации – ГЕРБ и БСП.

Предложението, внесено от НФСБ още декември миналата година, днес най-после дойде на дневен ред – като първа точка. Сутринта изненадващо беше оттеглена от вносителя. Обяснението на опозицията е, че може би има договорки. А на управляващите, че ще се търси по-широк консенсус по темата. 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отрече да има договорка между тях и ГЕРБ. На въпрос: „На какво се дължи тази внезапна промяна?“, той отговори: „Аз, откакто съм в политиката – да сте чули с някой да правя пазарлъци?“

Опозицията обаче беше на друго мнение. „Предполагам, че нещо са се водили странични договорки, за да се случи такова нещо – да се внесе, пък да се извади. За да се договаряш с някого, първо трябва да поставиш условия“, коментира депутатът от БСП Антон Кутев.

Официално – причината за изтеглянето е доработване на текстовете, с цел събиране на по-голяма подкрепа.

„Според мен трябва дебат, защото обществото, по принцип, е срещу тази субсидия, но партиите не могат да работят без субсидия, тоест – консенсус между двете неща“, посочи Валентин Николов от ГЕРБ.

„Трябва да има прозрачно и адекватно финансиране, като в същото време партиите трябва да функционират нормално“, отговори Джевдет Чакъров от ДПС.

Сега не е ясно дали законът ще бъде внесен отново.