Вече нито един български гражданин не чака пред посолството ни в Швеция. Българското външно министерство уреди превоза до София на всички наши сънародници, които бяха заминали за Швеция да берат боровинки без трудов договор, съобщиха за bTV от външно министерство. По- голямата част от недоволните българи са от община Трън.

И последните 19 наши разочаровани берачи, се очаква да се върнат у нас тази вечер. Голяма част от тях ще пътуват със самолет през Виена, останалите - с автобус.

Българите заминали с обещание да берат плодовете в северния град Йемтланд, но едва когато пристигнали, установили, че са тръгнали не за боровинки, а за зелен хайвер.

Сънародниците ни нощуваха в автобус пред посолството, от мисията им осигуряваха храна и вода.

Посолството е съдействало на работниците да получат пари от близките си, за да си купят билети. Пари за билети е отпуснала и общината в Трън - местната управа отпусна около 2 300 евро за пътни за девет души, които вече са си у дома. 

Пред bTV потърпевшите разказаха, че мъж от Костинброд им предложил добре платена работа в Швеция - бране на боровинки, но без трудов договор.

Не поискал нито лев за пътни разходи, пътуването до Кралството им излязло безплатно. На място обаче се сблъскват със зелени боровинки и мизерни условия. Работа имало само за ден-два, през които получили около 10 лева възнаграждение.

През останалото време събирали празни бутилки от контейнери, срещу които получавали пари в хранителните магазини.

„Почна да ни кара с бусове до контейнерите, да бъркаме за храна. Бъркахме, наистина имаше много храна по контейнерите, той си вземаше хубавото, а което беше вмирисаното ни даваше на нас да го ядем. Една цигара ни даваше на 9 човека да си разделим. На палатка сме спали. когато завали там дъжд, вали с дни, палатката пропуска, спим във вода, той не ни влизаше в положение", разказва един от потърпевшите - Стоян Исаков.