Над 260 пенсионни досиета са изчезнали от НОИ-Пловдив под ръководството на бившата служителка Александрина Георгиева. Тя и част от семейството ѝ бяха задържани в подозрение за източване на над 3 млн. лева.

Историята на задържаната Георгиева започва  още преди 2009 г., докато е била действащ контрольор по пенсиите. През 2013 г. териториалното поделение вижда липсата на над 260 досиета на пенсионери от архивите. Засечени са и десетки неправомерни пенсии.

От лицата са изискани документи за стаж, послужили за отпускане на пенсиите. След приключване на проверките за тези, които не са представили документите, става ясно, че към датата, от която получават пенсия, не са имали право на такава.

Последва и прекратяване на пенсията със задна дата, обясни директорът на отдел пенсии в НОИ-Пловдив Мария Колева.

Замесен служител на НОИ в схемата през последвалите години не е установен. Стига се до момента, когато граждани сигнализират, че са измамени - от същата Александрина Георгиева и близките й, като част от фирма посредник при кандидатстване за пенсия.

Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев заяви, че Георгиева и близките ѝ са заблуждавали лицата, че ще бъде платен недостигащият им стаж в НАП.

„Освен това са създавали неистински документи, подавани в НОИ. Установили сме 18 пострадали лица по тази схема, като общопричинената им вреда е от порядъка на около 125 000 лв.”, допълни Грошев.

Прокуратурата прави връзка между двата случая - изчезналите досиета с неправомерни пенсии и измамата на лица с пенсионния стаж.

 Близки на задържаните по случая отказаха коментар.

От НОИ-Пловдив съветват гражданите да не дават пари на ръка и ако трябва да заплатят за услуга, да изискват съответния документ. Освен това предупреждават, че недостигащ стаж не се закупува в брой.

Вноските се внасят по сметка единствено след заявление от гражданите към НОИ за изчисляване.