България и светът в 400 карикатури на 47 български художници – къде може да ги видите и защо политиката губи позиции сред смешните рисунки?

От въздуха, пълен с фини прахови частици, през Брекзит и типично балканските страсти – българските карикатуристи не пропускат и най-бледия нюанс от живота у нас и по света.

Шаржовете на някои лидери навяват спомени за Макс и Мориц, но игрите и усмивките им са по-скоро зловещи, отколкото весели.

Георги Панов

Въпреки че планетата се тресе от конфликти, политиката отстъпва пред чистия хумор и злободневните теми в 43-та национална изложба на карикатурата.

„Политиката омръзна на хората, а тя омръзна и самата на себе си. Самите политици си омръзнаха, според мен, не си вярват вече толкова, и това се усеща и от карикатуристите”, смята Ивайло Цветков.

Иван Кутузов

400-те творби с усмивка, ирония и намигване очакват публиката си в столичната галерия на ул. „Шипка” 6 до края на април, а оценката на карикатуристите за вече преполовеното българско председателство на Съвета на Европейския съюз можем да видим от 18 април в „Червената къща” под наслов „100 дни отечество евро любезно” – намигване към Доналд Туск, който на 11 януари цитира Вазовото стихотворение.