За първи път Военно-историческият музей ще изложи 14 бойни знамена от Първата световна война. Изложбата е уникална, тъй като всички знамена са спасени от плен.

Едно от тези знамена има много специална история, която се пази в родния дом на генерал Марин Куцаров в Шумен. Там днес живее снаха му Гълъбина, която разказва историята за героичния му подвиг по време на Първата световна война.

Тогава подполковник Марин Куцаров и неговата част стават заложници на гръцките части и ротното знаме трябва да бъде предадено, а до тогава българско знаме не е попадало в плен.

„Когато казва на войниците, че трябва да предадат знамето, те всички били много умърлушени, всички много плачели и той казал вместо да го предадем, ние ще го изгорим. Изнася калъфа, знамето в калъфа и подпалва огъня, всички плачат и той също”, разказва Гълъбина.

Вместо знамето обаче той изгаря своята риза, а военната светиня връзва около кръста си. Прекарва зимата сам в палатка, без отопление заради  страх от проверки, разболява се и е освободен, и на 11 май 1919 г. се прибира в България.

„Имало е неприятни реплики, защо не спаси знамето, къде е знамето и той си разгръща ризата и го показва навито около него, много месеци е било така, той за това никого не е пускал в палатката, за да не се издаде по някакъв начин и после го награждават и чина му повишават”, допълва Гълъбина.

Подполковник Куцаров е понесен на ръце, а подвигът му за спасеното знаме се превръща в легенда. По-късно Марин Куцаров е повишен в чин генерал-майор.

Генерал Марин Куцаров умира в родния си Шумен през 1949 г. На семейната къща е поставена паметна плоча, която показва къде е живял големият български герой.