Продължава работата по изясняване на причините за катастрофата на автомагистрала "Хемус", при която пострадаха 8 души.

Автобус, пълен с пътници се удари в тир при 23 км. на магистралата в посока Варна.

Автобусът е пътувал по линията София – Монтана – Лом.

Пътниците са извозени от друг автобус на същата фирма. Вероятна причина за катастрофата е несъобразена скорост на шофьора, както и други водачи на пътя, които са отклонили вниманието му. Собственикът на фирмата не отговоря на обажданията за коментар. 

Снимка: btvnovinite.bg

В отделението „Уши, нос и гърло” на болницата в Монтана е настанена една от ранените пътнички. 

Бях много изплашена, счупен ми е носа, благодарение на лекарите тук, вече съм добре, споделя Захарина Захариева.  Тя разказа, че пред автобуса имало тир.

„Всичко стана за секунди, линейките и пожарните дойдоха много бързо, получихме помощ много бързо”, спомня си още Захарина Захариева. 

По думите й след удара всички бяха в шок, самата тя се е ударила в седалката пред нея. Шофьорът беше много зле, заклещен и с два счупени крака, разказва още тя.  Радвам се, че всички са живи, шофьорът се береше с последни сили да спре автобуса, отбеляза Захарина Захариева. 

Според друга пътничка обаче, шофьорът не е преценил разстоянието до тора и кога да натисне спирачката и да намали скоростта. 

Друга жена от пътуващите разказва, че автобусът не е могъл да спре, въпреки че шофьорът е натискал спирачките. Според нея спирачките на автобуса не са работили добре. След удара в тира седалката е притиснала шофьора, той не могъл да спре, а автобусът продължил да върви. 

МВР работи по две версии – шофиране с несъобразена скорост от страна на шофьора на автобуса и трети водач, който да е причинил инцидента.

Водачът на автобуса е в най-тежко състояние. Той е приет за лечение в болница "Св. Анна" със счупени лява и дясна подбедрица, той е стабилизиран. Мъжът е на 64 години от Монтана. В същата болница е настанена и 48-годишна жена с травми по лицето.