Пожар избухна в сграда в центъра на село Галиче, която е собственост на опонент на небезизвестния бивш кмет на селото Ценко Чоков, предаде кореспондентът на bTV в региона.

От полицията са категорични, че става въпрос за палеж.

Огънят е възникнал около 4 ч. тази сутрин и е предизвикал щети за над 300 хил. лева. Засегнати са и двата етажа на сградата – на първия се намира заведение, а на втория – фитнес зала.

Снимка: bTV

Постройката е собственост на семейството на Веселин Попов – Лунгара. Той и синът му са основни свидетели по делото срещу Чоков.

Инцидентът се случи часове преди поредно заседание в Специализирания съд срещу групата на Чоков.

От няколко дни сградата е била охранявана заради опасения от умишлени действия.

Вероятно палежът е с цел сплашване, твърдят потърпевшите.

Охранителят Валентин Бонев, който е бил в сградата по време на палежа, каза пред bTV, че чул счупване на прозорец, след което последвал пожарът. По думите му огънят се разраснал за секунди. Не е видял подпалвача, а само бягащ силует.

Според Елеонора Попова, съпруга на Веселин Попов, поръчител със сигурност е Чоков. Тя посочи, че днес е трябвало да бъде разпитан малкият син на Попов, но заради пожара не е могъл да се яви. „Мутрите на Ценко Чоков продължават да си дерибействат в село Галиче – заяви тя. – Сутринта Спас Чоков пропусна на баща си делото, но не пропусна да дойде да види какви са щетите от поръчката им“.

Според потърпевшите извършител на палежа е охранител от съседното село Алтимир. Те казват, че от няколко дни около сградата обикаляли хора на Чоков.

От своя страна близките на Ценко Чоков са категорични, че нямат нищо общо със случая.

Засега от полицията не съобщават да има задържан.

През целия ден в полицията се разпитваха знакови фигури от Галиче.

Ценко Чоков е в ареста от година и половина по обвинение за ръководене на организирана престъпна група.