Издирваният за двойно убийство Стоян Зайков се е самоубил след престрелка с полицията. Той бе засечен в района на Долна баня около Оловния завод, където е бил обграден.

Снимка: bTV

Няма данни издирваният за двойно убийство Стоян Зайков да е имал помагачи. Това каза вътрешният министър Младен Маринов на извънреден брифинг от мястото, където беглецът беше заловен. Той обясни, че издирваният пръв е започнал да стреля.

По първоначални данни той се е самоубил, след като служители на реда открили предупредителна стрелба. Няма пострадали сред участвалите в престрелката служители. 

Ясно е, че той е извършителят на второто убийство, сочат доказателствата, заяви Ивайло Иванов, главен секретар на МВР.

Снимка: bTV

"Имаше информация, че се укрива в гората, следите, които намирахме, бяха на различни места, свивахме обръча към него, разсейвахме го. Трябва да установим къде е бил, какво е правил, дали е имал помагач, засега няма такива данни. Сигурни сме, че през цялото време е бил в района. Доказателствата са, че е извършил второто убийство. Хората, изведени от Костенец, ще могат да се върнат спокойно", добави той. 

Вътрешният министър обясни, че са използвани всички технически средства и нововъведения по време на акцията по издирването на Зайков. 

Вижте целия брифинг във видеото долу. 

По първоначална информация по време на акцията на полицията Зайков е открил стрелба срещу униформените, после е посегнал на живота си. 

Прокуратурата и следствието ще изяснят какво се е случило в нощта на престрелката. 

Как протече издирването на Стоян Зайков?

10 май - убийство на жена потресе Костенец. Жертвата е на 38 години. Полицията започна да издирва бащата на детето й, с когото са разделени.

Бащата на издирвания Стоян Зайков заяви, че е последният човек, когото синът му ще потърси. Те прекъснали отношенията си преди 15 години.

20 дни полиция, жандармерия и спецчасти претърсваха гората и покрайнините на Костенец, но безуспешно.

На 15 май тяло на мъж беше открито на метри от дома на Зайков. Оказа се братовчед на беглеца и негов съсед. 

Дни по-късно дойде и първата следа - полицията откри оръжие в планината, с което се предполагаше, че е извършено едно от убийствата в Костенец. 

Вчера полицията откри следи от беглеца в две от селата в района. Той е разбил няколко къщи, в които е влизал да краде храна, да се къпе и да гледа телевизия.

В изидрването беше включен целият ресурс на МВР - кучета, дронове, термовизионни камери и високопроходими автомобили.